Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Kivehető fogpótlás: Teljes útmutató az ön mosolyához

A kivehető fogpótlások számos ember számára kínálnak kényelmes és esztétikus megoldást a foghiány problémájára. Ebben a cikkben bemutatjuk a kivehető fogpótlások típusait, előnyeit, és a felszerelésük részleteit. Célunk, hogy átfogó képet adjunk erről a népszerű fogpótlási lehetőségről, segítve ezzel a legjobb választás meghozatalát. 

Mi a kivehető fogpótlás?

 

Fogpótlás alapjai

A kivehető fogpótlás egy olyan eszköz, amelyet a fogak pótlására használnak, ha valaki elveszítette a természetes fogait. Két fő típusa van: a részleges és a teljes fogpótlás. A részleges fogpótlást akkor alkalmazzák, ha a páciensnek még vannak megmaradt fogai, míg a teljes fogpótlás az összes fog hiányát pótolja.

Kivehető fogpótlás anyagai és felépítése

A kivehető fogpótlások különböző anyagokból készülhetnek, és szerkezetük több elemből áll. 

  1. Alaplemez

  • Az alaplemez biztosítja a fogpótlás stabilitását és illeszkedését az ínyhez. Készülhet fémekből, akrilátból vagy nylonból.

  1. Fogak

  • A fogpótlás fogai készülhetnek akrilátból, kompozit gyantából vagy porcelánból. A kompozit gyanták és porcelán fogak természetesebb megjelenést és nagyobb tartósságot biztosítanak.

  1. Rögzítő elemek

  • Kapcsok: A meglévő fogakhoz vagy implantátumokhoz rögzítik a fogpótlást.

  • Teleszkópos elemek: Precíz illeszkedést és magas fokú stabilitást biztosítanak.

  • Patentok: Stabilitást és könnyű használatot nyújtanak.

  • Csúsztatók: Diszkrét rögzítési mód, amely kényelmes és stabil.

A kivehető fogpótlások típusai és rögzítési módjai

Kapoccsal rögzített fogpótlás

A kapoccsal rögzített fogpótlások olyan fémkapcsokat használnak, amelyek a meglévő fogakhoz kapcsolódnak. Előnyeik közé tartozik a stabilitás és az egyszerű rögzítés, hátrányaik azonban lehetnek az esztétikai problémák és a kényelmetlenség.

Teleszkópos fogpótlás

A teleszkópos fogpótlások két részből állnak: egy fix és egy mozgatható részből. Ez a precíz rögzítési mód magas fokú stabilitást és esztétikát biztosít, de drágább és bonyolultabb lehet, mint más fogpótlási módszerek. Az anyag kiválasztása függ a fogpótlás típusától és a páciens egyéni igényeitől. A fém alapú fogpótlások erősek és tartósak, míg a műanyag és szilikon fogpótlások könnyebbek és kényelmesebbek, különösen a szájpadlás nélküli vagy szilikonos fogsorok esetében.

Hogyan történik a kivehető fogpótlás felszerelése?

A kivehető fogpótlás felszerelése több lépésből áll. 

  1. Konzultáció és vizsgálat:

  • A folyamat egy alapos vizsgálattal kezdődik, ahol a fogorvos felméri a páciens szájának állapotát.

  • Megbeszélik a páciens igényeit és elvárásait, majd a fogorvos ajánlást tesz a legmegfelelőbb fogpótlási megoldásra.

  1. Lenyomatvétel:

  • A fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogairól és ínyéről. Ez a lenyomat pontos képet ad a szájüreg anatómiai adottságairól.

  • A lenyomatvétel során különböző anyagokat használnak, amelyek gyorsan megszilárdulnak, így pontos másolatot készítenek a fogakról és az ínyről.

  1. Fogpótlás tervezése és készítése:

  • A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a személyre szabott kivehető fogpótlást.

  • A fogpótlás tervezésekor figyelembe veszik a páciens harapási mintáját, a fogak színét és formáját, hogy a lehető legtermészetesebb megjelenést érjék el.

  1. Próba és illesztés:

  • Az elkészült fogpótlást a páciens kipróbálja. Ekkor a fogorvos ellenőrzi a fogpótlás illeszkedését és kényelmét.

  • Ha szükséges, a fogpótlást finomítják, hogy tökéletesen illeszkedjen és kényelmes legyen. Ez a lépés többször is megismétlődhet a tökéletes eredmény érdekében.

  1. Véglegesítés és átadás:

  • Miután a fogpótlás minden szempontból megfelelő, véglegesítik és átadják a páciensnek.

  • A fogorvos részletesen elmagyarázza a fogpótlás használatát, karbantartását és tisztítását, hogy a páciens hosszú távon is elégedett legyen az új fogpótlásával.

  1. Kontrollvizsgálatok:

  • Az első időszakban rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség, hogy ellenőrizzék a fogpótlás megfelelő működését és a páciens kényelmét.

  • A fogorvos szükség esetén további finomításokat végez, és tanácsokat ad a mindennapi használattal kapcsolatban.

A kivehető fogpótlások karbantartása

Tisztítási útmutató

A kivehető fogpótlások megfelelő tisztítása elengedhetetlen a hosszú távú használatukhoz és a szájhigiénia fenntartásához. Naponta alaposan meg kell tisztítani őket speciális tisztítószerekkel és kefékkel. Fontos, hogy a fogpótlásokat éjszakára vegyük ki és tisztítsuk meg, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását.

A fogpótlások bejáratása

Az új fogpótlások használatának kezdeti időszaka kihívást jelenthet, mivel a szájnak időre van szüksége az új eszköz megszokásához. Ajánlott fokozatosan növelni a fogpótlás viselésének idejét, és figyelni a kényelmetlenségek észlelésére. A rendszeres kontrollvizsgálatok segítenek a megfelelő beállítások elvégzésében.

Az élet kivehető fogpótlással

A kivehető fogpótlásokkal élő betegek számos pozitív tapasztalatról számolnak be, melyek közül az alábbiak a leggyakrabban említettek:

Esztétikai megjelenés

Sok páciens számára az egyik legnagyobb előny a kivehető fogpótlások által nyújtott esztétikai javulás. Az elvesztett fogak pótlása helyreállítja a természetes mosolyt, ami nagyban hozzájárul az önbizalom növekedéséhez. 

Visszanyert rágóképesség

A kivehető fogpótlások visszaadják a rágóképességet, lehetővé téve a változatos és tápláló étrend fenntartását, mivel a fogpótlások biztosítják a megfelelő harapási erőt és stabilitást.

Beszédjavulás

Az elvesztett fogak pótlása javítja a beszédet is, mivel a fogak nélkülözhetetlenek a megfelelő hangképzéshez. 

 

Kényelem és stabilitás

A modern kivehető fogpótlások kényelmesek és stabilak, így a páciensek egész nap viselhetik őket anélkül, hogy kellemetlenséget éreznének.

Társadalmi és pszichológiai előnyök

A kivehető fogpótlások használata nemcsak fizikai, hanem pszichológiai előnyökkel is jár. Az esztétikai javulás és a visszanyert rágóképesség hozzájárul az önbizalom növekedéséhez, ami pozitív hatással van a társas kapcsolatokra és az általános életminőségre. 

 

A kivehető fogpótlások számos előnnyel járnak, beleértve a jobb esztétikai megjelenést, a visszanyert rágóképességet és a kényelmes viselést. Fontos, hogy megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk őket, hogy hosszú távon is élvezhessük az előnyöket. 

Tudjon meg többet kivehető fogpótlásainkról, és jelentkezzen konzultációra még ma!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem