Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Szájzug-gyulladás: megelőzés, okok és hatékony kezelés

A szájzug gyulladását sokan egyből ajakherpeszként azonosítják, pedig ilyen elváltozást számos dolog okozhat. A szájzug berepedés oka sokszor nagyon egyszerű és egy kis odafigyeléssel hatékonyan kezelhető is a dolog. Ha viszont ismétlődő problémáról van szó, akkor érdemes akár orvost, bőrgyógyászt is felkeresni a problémával! Minden a szájzug-gyulladásról: miért alakul ki, hogyan előzhetjük meg és hogyan kezelhető?

Mi a szájzug-gyulladás? – Alapvető ismeretek

Szájzugnak azt a területet nevezzük, ahol a száj sarkában az alsó és felső ajak találkozik. Szájzug-gyulladásnak azt nevezzük, amikor ezen a területen valamilyen irritáció alakul ki, például a száj sarkában seb keletkezik vagy bereped a bőr.

A szájszél repedés vagy “kicsattant száj” jelenségének hátterében sokféle tényező állhat. Ilyen lehet például:

  • hideg időben a bőr kiszáradása

  • nem megfelelő a száj higiéniája (gombás fertőzés alakul ki)

  • rossz szokást veszünk fel (harapdáljuk, nyalogatjuk az ajkunkat)

  • valamilyen vírusfertőzés, betegség miatt érzékenyebb a szervezet

  • a szájzug megsérül

  • vitaminhiányban szenvedünk

A gyerekeknél gyakran alakul ki seb a száj szélén a cumizás, ujjszopás folyományaként. Idősebb korban a fogvesztés és a bőr megereszkedése okozhat gondokat. A “kipállott száj” például gyakran jelentkezik akkor, ha az ajkak egymásra lógnak és a bőr nem tud megfelelően szellőzni az ajkak között.

Szájzug-gyulladás okai

A szájzug berepedés viszonylag könnyen kialakul. Általában ez az apró sérülés okoz problémát. A pici seb begyullad, az immunrendszer nem tud mit kezdeni az új támadási felülettel és a területen elszabadulnak a baktériumok vagy gombák. 

A szájzug fájdalmának hátterében többnyire egy apró seb keletkezése áll. Ezt okozhatja valamilyen mikrosérülés, a bőr kiszáradás miatti elrepedése, de akár egy véletlen harapás is. Ez a sérülés általában gyorsan gyógyul és jól reagál a különböző hámosító, hidratáló készítmények használhatára.

A baj akkor nagyobb, ha a mikrosérülések felülfertőződnek és a terület kipirosodik, esetleg váladékozó, varasodó seb is kialakul. Ez a tünet általában fertőzés eredménye, legtöbbször gomba vagy baktérium okozza.

Előfordulhat, hogy a szájzug-gyulladás valamilyen más betegséggel, például influenzával együtt jelentkezik. Ebben az esetben az immunrendszer meggyengül és a szervezet nem tudja elég hatékonyan gyógyítani a szájzug berepedését.

A cheilitis összefoglaló megnevezése ezeknek a problémáknak, mely az ajkak és a száj sarkait érintő gyulladásos betegségeket jelenti. Ezek a problémák számos okra visszavezethetők, multifaktoriálisak, azonban a betegség kialakulásának mechanizmusa általában rendkívül hasonló. Néhányat feljebb már kifejtve is említettünk, de összefoglalva a szájzug-gyulladás okai között ezek szerepelnek még gyakran:

  • dermatitisz

  • tápanyaghiány (elsősorban a B-vitaminok, a cink és a vas hiánya)

  • valamilyen allergiás reakció

  • fényérzékenység és a napfényre adott fokozott reakció

  • szájszárazság

  • rosszul beállított, kopott műfogsor vagy fogszabályozó, ami felsérti a szájat, esetleg nem megfelelő a higiéniája

  • az arc alsó részének torzulása (veleszületett vagy szerzett) foghiány vagy fogkopás miatt

  • a bőr megereszkedése

  • dohányzás, alkoholizmus

  • rossz szokások, kényszeresség (az ajkak nyalogatása, harapdálása, állandó rágógumizás)

  • kisgyermekeknél az ujjszopás és a cumizás, ezeknek nem megfelelő higiéniája

  • hideg és szeles időjárás (ami miatt kiszárad, kirepedezik az ajak)

Kiket érint főleg a szájzug-gyulladás?

A szájsarok-gyulladás fokozottan veszélyeztetheti a csecsemőket és az idősebb korosztály tagjait: főleg azért, mert náluk több, a betegség kialakulásához szükséges tényező is megjelenhet párhuzamosan. Szintén nagyobb a rizikója a betegségre azoknak:

  • akiknek valamilyen felszívódási zavaruk van

  • akik egyoldalúan, vitaminhiányosan táplálkoznak

  • akik a szájukon keresztül veszik a levegőt (pl. állandó orrdugulás miatt)

  • akik olyan gyógyszert szednek, amelynek a mellékhatása szájszárazság vagy fokozott nyálelválasztás lehet

  • akik gyakran szednek antibiotikumokat vagy kortikoszteroidokat

  • akiknek legyengült az immunrendszere, esetleg valamilyen krónikus, hosszabban tartó betegségük van

A fenti tényezők miatt nagyon sok olyan szerzett vagy veleszületett probléma, betegség, elváltozás van, amelynek kísérő tünete lehet a száj sarkának gyulladása. Ezek között találhatjuk többek között: a bélrendszeri-felszívódási zavarokat (pl. Crohn-betegség), a hiánybetegségeket (pl. anémia), az autoimmun problémákat (pl. Sjörgen-szindróma), az ekcémát, a cukorbetegséget, a daganatos betegségeket, a légúti allergiát és a krónikus felső légúti panaszokat, de akár az alvási apnoét is.

A szájzug-gyulladás tünetei

A szájzug-gyulladás tünete általában bőrpír és fájdalom vagy viszketés az érintett területen. Gyerekeknél megfigyelhető, hogy folyamatosan piszkálják, nyalogatják a szájuk szélét, esetleg nagyra tátják azt, hogy ingereljék “megvakarják” a gyulladt részt. 

A seb a száj szélén még nem jelent automatikusan gyulladást, de azt jelzi, hogy ajánlott az érintett területet kezelni. Ilyenkor egy hámosító, hidratáló készítmény és a száj tisztán tartása még megelőzheti a problémát. Ennél kellemetlenebb, ha a terület gyulladásba jön. Felnőtteknél általában bőrpír, pikkelyesedő hámlás, melegség, duzzanat jelentkezik. Gyerekeknél sokszor nagyon erős, akár az arcon is látható pirosság, a felület kiszáradása, hámlása, váladékozása jelezheti a bajt.

A leggyakoribb tünetek összefoglalva:

  • a száj sarkának, az ajkak bőrének kirepedezése

  • viszketés

  • fájdalom

  • az érintett terület kipirosodása, duzzanata és fokozott érzékenysége

  • a bőr megvastagodása, esetleg vastagabb, kemény hegek kialakulása, amelyek fel is fakadhatnak

  • a száj sarkának vérzése, váladékozása

  • kellemetlen szájíz

  • amennyiben fertőzés is kialakult, a száj sarkán lévő sebek sárgás vagy fehér színűek is lehetnek

Szájzug-gyulladás diagnosztizálása

Gyerekeknél általában a védőnő vagy a gyermekorvos is meg tudja állapítani, mi okozta a bajt és megkezdődhet a kipállott száj kezelése. Ha esetükben a szájzug-gyulladás krémmel, ecsetelővel és odafigyeléssel (például a cumi, rágóka fertőtlenítésével) nem megszüntethető, a következő lépésben a bőrgyógyász vizsgálja meg a területet. 

Felnőtteknél általában a szájzug berepedés kezelése házilag is eredményes, hiszen ők könnyebben tartják fenn a száj higiéniáját. Ha azonban a tünetek sokszor, akár visszatérően is jelentkeznek, nekik is érdemes felkeresni a fogorvost és a bőrgyógyász szakembert. Ők szövetmintát vagy kenetet vesznek az adott területről, hogy megállapíthassák, pontosan milyen kórokozók is állnak a háttérben.

Hogyan folyik le a szájzug-gyulladás?

A száj sarkának gyulladása lassan kialakuló betegség, és a tünetek intenzitása rendkívül nagy mértékben függ a külső és belső hatásoktól. Előfordulhat, hogy néha egy kicsit javul a beteg állapota, más időszakokban viszont folyamatosan romlik, hullámzó tendenciát mutat. A kezdődő vagy enyhébb mértékű gyulladás gyorsan súlyosabbá válhat bizonyos ételek fogyasztása után, de hideg és szeles időben, vagy éppen napsütésben is. Ilyenkor a kialakuló sebet jobban irritálják a környezeti hatások, amire a beteg tudattalan válasza az ajkak nyalogatása vagy a sebek piszkálása lehet.

Az érintett felületek piszkálása, harapdálása, vakargatása jelentős mértékben növelheti a felülfertőződések rizikóját, hiszen az apró sérüléseken keresztül könnyebben jutnak be a szervezetbe a kórokozók.

A szájzug-gyulladás szövődményei

Megfelelő terápia mellett a szájzug-gyulladás egy nagyon jól kezelhető betegség. Ehhez azonban az szükséges, hogy ne csak a tünetekkel, hanem a kiváltó okkal is foglalkozzunk, feltárjuk őket. Természetesen, mivel a kiváltó okok is sokfélék lehetnek, az is egyénenként eltérő, hogy mikor gyógyul meg valaki, lehet-e egyáltalán teljes gyógyulásra számítani, vagy valószínűsíteni kell, hogy időről időre vissza fog térni a gyulladás.

Szájzug-gyulladás kezelése

A szájzug-gyulladás kezelésére legtöbbször krémet vagy ecsetelőt alkalmaznak. Ha már komoly gyulladásról beszélünk, szükség lehet a szájzug előzetes fertőtlenítésére, majd olyan kenőcs alkalmazására, amely meggátolja a baktériumok bőrre kerülését, egyfajta rugalmas védőréteget képez.

Nagyon súlyos esetben akár szájon át történő antibiotikum szedését is előírhatja az orvos, illetve a krémeket és ecsetelőket úgy kell alkalmazni, hogy azok támogassák egymás hatását – ezért ilyen esetben mindenképpen szakember véleményére van szükség. 

A száj szélén lévő seb kezelése nem lehet megfelelő anélkül, hogy a kialakulás okait is megvizsgáljuk, megszüntessük. Az immunrendszer erősítése és a vitaminpótlás hosszú távon megelőzhetik a szájzug-gyulladás kiújulását.

Mikor forduljunk orvoshoz? – Komolyabb jelek és szövődmények

Ha a szájzug gyulladás kezelése házilag néhány nap után nem eredményes, mindenképpen keressünk fel szakembert, mert ilyen esetben a vény nélküli készítményeken kívül más, speciális gyógyszerre is szükség lehet. Előfordulhat, hogy valamilyen szteroidos krém vagy gomba elleni szer lesz alkalmas a kezelésre, ezek felírása azonban az orvos feladata, a kezelés előtt pedig meg kell állapítani a betegség pontos okát. 

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a tünet gyakran visszatér. Ezekben az esetekben többnyire vitaminhiány vagy valamilyen, akár az egész szervezetet érintő fertőzés állhat a háttérben, így fontos kideríteni, hogy miért nem működik megfelelően az immunrendszer.

Megelőzés és ápolás: hogyan óvjuk meg a száj egészségét?

  • A szájzug berepedés megelőzésének első lépése a bőr rendszeres tisztítása és hidratálása. Mossunk rendszeresen arcot, használjunk szalvétát étkezés után és ügyeljünk arra, hogy a fogkrémet, ételmaradékot mindig eltávolítsuk a szájzugból!

  • A különböző hidratáló termékek segíthetnek megelőzni a bőr kiszáradását! Hideg időben, sportoláskor, kiránduláskor alkalmazzunk védőkrémet, stiftet! Fordítsunk figyelmet a fényvédelemre is!

  • A külső ápolás mellett fontos a belső egészségre is figyelni. Erősítsük az immunrendszert, figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre és az esetleges fogászati problémák kezelésére is!

Mit tehetünk otthon a szájzug-gyulladás ellen?

Néhány egyszerű, otthoni módszerrel hatékonyan felvehetjük a harcot a száj szélének gyulladásával járó kellemetlen tünetek ellen. Mielőtt azonban bármelyiket alkalmaznánk, egyeztessünk ezekről az orvosunkkal, gyógyszerészünkkel! A házi módszerek nem helyettesíthetik az orvosi kivizsgálást és a gyógyszeres terápiát!

  • Kenjük be a gyulladt szájzugot mézzel! A méznek nyugtató hatásai vannak, és a fertőzések ellen is segít felvenni a harcot.

  • Hasonló gyógyító hatása lehet az aloe vera leveléből kinyomott zselés anyagnak.

  • A megtisztított, lehűtött uborka is nyugtató és hidratáló hatású.

  • Az egyszerű, tiszta vazelin vagy kókuszolaj segíthet megvédeni a bőrt a nyál irritáló hatásaitól.

Gyakran ismételt kérdések a szájzug-gyulladásról

Mit lehet tenni a gyerekeknél kipállott száj esetén?
Érdemes elhagyni a cumit és az ujjszopást, de ez nem megy egyik napról a másikra. A külső kezelés, krémezés mellett a gyerekeknél nagyon fontos a megfelelő higiénia, a gyakori kézmosás és a cumi fertőtlenítése. 

Hogyan lehet megkülönböztetni az ajakherpeszt és a szájzug-gyulladást?
Az ajakherpesz általában apró hólyagok képződésével jár, ezek kifakadásának eredménye a seb a száj szélén.

Milyen készítményeket lehet használni szájzug-gyulladás esetén?
Az A-vitamin tartalmú hámosító készítmények általában nagyon hatékonyak, de mivel a tüneteket számos tényező okozhatja, célszerű orvossal, gyógyszerésszel konzultálni a kezelésről. 

Fertőz-e a szájzug-gyulladás?
Nem, a szájzug-gyulladás nem fertőző betegség, a száj sarkának gyulladását nem kaphatjuk el mástól.

Kell-e valamilyen ételt, italt kerülni szájzug-gyulladás esetén?
Speciális étrendre nincs szükség, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Mivel a száj sarkának gyulladása időnként hiánybetegségekre is visszavezethető, az étrendünk legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és változatos. Szintén fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk! A csípős, fűszeres vagy túlságosan savas fogásoktól a gyógyulás ideje alatt érdemes tartózkodni, mert ezek tovább irritálhatják az egyébként is sebes ajkakat.

A szájzug-gyulladás kellemetlen és fájdalmas tünet, ha pedig visszatérő problémáról van szó, az mindenképpen kezelést igényel. Óvja egészségét és ne feledkezzen meg a rendszeres fogászati és orvosi ellenőrzésről sem. A szájzug-gyulladás könnyen előfordul, de nem törvényszerű, hogy akinél egyszer kialakult, annál újra és újra megjelenjen ez a tünet. Ha szakember segítségére lenne szüksége, keresse fel orvosát minél hamarabb, a súlyosabb következmények és szövődmények kialakulása előtt!

Ha szájzug gyulladással küzd, hívjon minket közvetlen a +36 1 550 7 550-es telefonszámon.

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental Újbuda fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem